Шотландське віскі. Про найулюбленіший напій жителів Туманного Альбіону.

Виробництво віскі та його продаж двісті років тому знаходилося в ембріональному стані. Працювали приватні віскікурні, але світової

scotland_7_2популярності напій не мав. Усе почалося зі сходження на престол королеви Вікторії. Приїжджаючи в Белморал (королівську резиденцію в Абердінширі), вона закохалася в комбінацію з найчистішого шотландського повітря, гірської льодовикової води, суміші солонуватого бризу й торф’яного диму.

А це і є, як стверджують шотландці й поціновувачі напою, аромат справжнього віскі. Джон Бегг, власник віскікурні Лохнагар, запросив консорта Альберта й королеву Вікторію відвідати його заклад. І вже на наступний день він був призначений постачальником королівської резиденції. Так віскі Royal Lochnagar стало брендом, і, як результат, найдорожчим на той час.

Коли дізналися, що королева додає віскі в чай ​​після обіду, а ввечері півсклянки віскі розбавляє сухим кларетом і насолоджується цим напоєм, популярність його дуже зросла. Завдяки королеві Вікторії й романам Вальтера Скотта вона стала взагалі феноменальною. У світі пішла мода на шотландське.

Зараз віскі виробляється трьох типів: солодове, ячмінне і купажне. Витримка повинна бути не менше трьох років, а краще п’ять-шість.

Існує кілька оригінальних рецептів коктейлів. Ось два з них: Атолль Броуз – суміш вересового меду, вівсянки й віскі; Бенокбьорн – лимон, томатний сік, який символізує кров, віскі й вустерський соус.

До речі, відмінними ліками від застуди стане віскі в пунші або ж тодді – віскі з гарячою водою, лимоном і цукром. Про віскі можна говорити нескінченно довго, особливо під стаканчик цього чудового напою.

П’ЯТЬ ЗОЛОТИХ ПРАВИЛ ДЕГУСТАЦІЇ

Шотландці рекомендують при вживанні віскі слідувати так званому «Правила п’яти« S »: Sight, Smell, Swish, Swallow, Splash. У перекладенні на українську мову це могло б звучати як “Правило п’яти” П “: Подивитися, Понюхати, Посмакувати, Проковтнути, Плюхнути води.

Правило № 1: SIGHT – ПОДИВИТИСЯ. Оцініть колір і прозорість віскі, а також його в’язкість. Однак пам’ятайте: зовнішність буває оманлива!

Іноді на професійних «сліпих» дегустаціях використовують тюльпановидні келихи темно-синього кольору, щоб уникнути психологічного впливу кольору напою на сприйняття дегустатора, а зовнішність буває оманлива.

Темний колір віскі не завжди говорить про його поважний вік, адже він міг бути «скоректований» додаванням карамелі. Дуже старий віскі може бути досить блідим, якщо він проходив витримку в старій бочці з-під бурбону, особливо якщо в ній вже витримували віскі, після того, як вона припливла з Америки до Шотландії.

І навпаки, бочонок з-під хересу олоросо, в який віскі заливають уперше, здатний забарвити віскі в темний колір уже після декількох місяців витримки.

Правило № 2: SMELL – ПОНЮХАТИ. Покрутіть віскі в келиху й понюхайте його в нерозбавленому вигляді. Професіонали вже на цій стадії розбавляють віскі водою (див. Правило № 5), щоб звільнити його аромати.

Оцінюючи букет напою, можна спробувати знайти в ньому аромати таких основних груп і діапазонів:

  • Ефірні тони (від льодяників до сушеного інжиру)
  • Солодкі тони (від ванілі до шоколаду)
  • Рослинні тони (від квіткових до солом’яних)
  • Тони злакових (від солоду до полови)
  • Фенольні тони (від лікарських до димно-торф’яних)
  • Деревні тони (від свіжої стружки до рому й цвілі)
  • Масляні тони (від горіхів до вершкового масла)

Правило № 3: SWISH – ПОCМАКУВАТИ. Зробіть маленький ковток віскі й ніби «пожуйте» його.

«Смакування» віскі в роті дає можливість отримати більш повне враження, тому що різні частини нашого язика сприймають різні смаки: кінчик язика – солодкість, краї язика – солоність, середина язика – кислоту, задня частина язика – гіркоту. Оцініть збалансованість цих основних смакових груп.

Правило № 4: SWALLOW – ПРОКОВТНУТИ. Проковтніть віскі, оцініть його смак, різкість або м’якість.

Зверніть увагу на післясмак: тривалий, або приємний і м’який, або різкий та дивний. Зазвичай класний віскі відрізняється тривалим післясмаком, а його аромат здатний зберігатися в порожньому келиху декілька днів.

Правило № 5: SPLASH – ПЛЮХНУТИ ВОДИ.

Шотландці вважають, що розведення віскі джерельною водою дозволяє розкрити його аромати й смакові якості. Це особливо актуально для віскі бочкової міцності (cask strength). Більше 50% вмісту алкоголю, споживання якого в чистому вигляді моментально викличе оніміння Ваших смакових рецепторів, істотно знизивши Вашу здатність адекватно сприймати смакові якості напою.

Для зберігання улюбленого напою Ви можете купити кишенькові фляжки в нашому магазині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *